
Ülkemizde birçok önemli haftalar bulunmaktadır. Belirli Gün ve Haftalar dan olan Hayvanları Koruma Günü bu önemli günlerden birisidir. Dünyamız milyonlarca yıldır her canlıya ev sahipliği yapmış minik soluk mavi bir noktadan ibarettir. Dünya yaratılış amacı ile sadece insana tahsis edilmiş bir yer olmamış her türlü bitki ve hayvana da kucak açmıştır.
Hiçbir ideoloji ve hak dinde hayvanlara eziyet ve türlü işkence doğru bulunmamış aksine yasaklanarak hayvanlar bir nevi koruma altına alınmıştır. Nitekim dinimiz İslam’da dahi hayvanlara işkence yasaklanmış onlara şefkatle ve merhametle muamele edilmesi emredilmiştir.
Başlıklar
Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
İnsanoğlu ile hayvanlar arasındaki ilişki insanlık tarihinin ilk gününden bu yana süregelmiştir. Eski zamanlarda hayvanlar evcilleştirilerek birtakım ihtiyaçlar hayvanlar ile giderilmiş hayvanlar ise insanların şefkatli ellerinde bir barınak ve sıcak yuva bulmuştur. Hayvanlar ile aramızdaki ilişki maalesef son yıllarda yerini tüketim çılgınlığının pençesine düşmüş deri, kürk, süs eşyaları ve duvar süsleri olmaya layık görülmüştür. Aynı şekilde en cins hayvanlar dahi evcilleştirilmiş evlerde beslenilmeye başlanılmıştır.
Hayvan severler bu zulümlere dur diyebilmek ve önüne geçebilmek adına 1822 yılında İngiltere’de bir araya gelerek “Hayvanları Koruma Birliğini” kurdular. Bu tarihten itibaren dünya üzerindeki tüm hayvan severler bir araya gelmeye başlamış ve hayvan koruma hakkında insanlar bilinçlenmeye başlamıştır. Oldukça etkili sonuçlar veren bu kuruluş sayesinde milyonlarca hayvan zulümden ve soyunun tüketilmesinden kurtulmuştur.
Ülkemizde Hayvanları Koruma Günü
Ülkemizde ise 1908 yılında “Hayvanları Koruma Derneği” kurularak bu anlamda bir adım atılmıştır. Derneğin kuruluşu 1908 yılını bulsa da aslında hayvan haklarına oldukça riayet eden bir milletiz. Nitekim 1822 yılından asırlar önce Osmanlı Devleti ve Selçuklu Devletinde hayvanlara yardım amacıyla onlarca Vakıf kurulmuştur. Örneğin Leylek Vakfı bacakları kırık leyleklerin tedavisi beslenilmesi amacıyla 1182 yılında kurulmuştur. Ayrıca 1587 yılında Sultan 3.Murat yük hayvanlarının taşıyabilecekleri yükten fazla yükün yüklenilmesini bir ferman ile yasaklamıştır.
Kanuni Sultan Süleyman ise bir seferinde otağının kurulacağı yerde karınca sürüsünün ortaya çıkması üzerine dönemin Şeyhül İslam’ına danışarak karıncaları telef edebilir miyiz diye sormuştur. Şeyhül İslam ise devrin en büyük devlet liderine “hakkın divanına varınca, hakkın alır karınca” diyerek cevap verecektir. Bu bilgiler ışığında aslında ülkemizde hayvan hakları 1908 yılında düşünülmeye başlanılmadığı kanısına varılır. Dünya üzerindeki birçok dernek bir Hollanda’nın başkentinde bir araya gelerek 4 Ekim tarihini “Hayvanları Koruma Günü” ilan etmişlerdir.
Hayvanları Koruma Günü’nün Amacı
Hayvanlar Koruma Günü sayesinde ülkemizde ve tüm dünyada insanların bilinçlenmesi amaçlanmıştır. Günümüzde hala hayvan haklarına riayet etmeyen birçok insan bulunmaktadır. Hala binlerce tür hayvan soyunun tükenmesi riski ile karşı karşıyadır. Bu anlamda birçok kurum ve kuruluş bu hayvanları koruma altına almış yitip gitmelerine engel olmaya çalışmaktadır. Geçmişte evlerimizin ve camilerimizin duvarlarına minik kuş evleri yaptığımız günleri unutmayan bir millet olmamız dileğiyle.
Hayvanları Koruma Günü Şiirleri:
Kümes HayvanlarıTavuklar haykırıyor, Baba hindi kabarmış, Yine yalpa vurarak, Yaşar Nabi NAYIR |
Hayvan Hakları GünüNe olur zulüm etme! Maksadım şahsım değil, Hayvan haksız sayılır, Mehmet Tevfik Temiztürk |
Hayvanları SevelimHer hayvanı sevelim Zevk için asla Hiç birine zehir atmayalım |
KedimNe güzel bir kedisin, Kuyruğunu sallarsın, Arife HANCI |
KuzumMini mini bir kuzum var, Yanından ayrılsam biraz, Şeker, arpa, fıstık, üzüm, Dr. Ali Rıdvan UNAR |
Benim Cici Köpeğimhav… hav… diyerek durur, |
hayvanları koruma günü ile ilgili şiir, hayvanları koruma günü etkinlikleri, hayvanları koruma günü ile ilgili yazı, hayvanları koruma ile ilgili yazı, hayvanları koruma günü kutlama programı, hayvanları koruma günü ile ilgili güzel sözler, hayvanları koruma günü tarihi